Aquaponics in Twente

In Twente geproduceerde groente en fruit uit de grote fabriekshal die een paar jaar geleden nog leeg stond? Als het aan de studenten van de Wageningen universiteit ligt, is dit een goede mogelijkheid. Door de hedendaagse globalisering lijken de verse en lokaal geproduceerde producten ver weg. Groente en vis worden vaak in het buitenland geproduceerd en naar Nederland verscheept. Door het gebruik van Aquaponics kan productie van vis en groente gecombineerd worden.

Aquaponics is een aquacultuursysteem waarbij eerst vis wordt gekweekt, waarna het afvalwater wordt gebruikt voor het kweken van groenten. Hierdoor verspil je minder water en worden producten lokaal geproduceerd. Zes enthousiaste studenten van de Wageningen Universiteit zijn in opdracht van de gemeente Almelo aan de slag gegaan met een haalbaarheidsstudie naar Aquaponics in leegstaande gebouwen in Twente. Wat zijn geschikte locaties, systemen en samenstellingen tussen vissen en groenten? De nadruk ligt in deze eerste studie vooral op de technische haalbaarheid en een vervolg zal uitwijzen of ook economisch dit duurzame systeem haalbaar is.

Het onderzoek van de Wageningse studenten geeft een duidelijk inzicht in de mogelijkheden voor Aquaponics in Twente. Zo zijn grote leegstaande hallen en arealen het meest geschikt. Tegelijkertijd kan er een cross-over worden gemaakt met het thema agro en food: lokaal en duurzaam geproduceerde producten bij jou om de hoek. Een mooi project waar we in de toekomst meer van zullen horen.

Voor meer informatie over de resultaten van het onderzoek, kunt u contact opnemen met Paul Reinerink, gemeente Almelo.

Deel dit bericht

Meer projecten

Herbal Cow
Natuurkansenkaart