Even snel naar de winkel voor een pak melk voor de pannenkoeken. Je loopt naar de koeling en zonder na te denken reken je het pak af bij de kassa. We denken niet aan alle situaties waar melkveehouders mee te maken hebben. Wat is bijvoorbeeld het effect van antibiotica op onze melk? En zijn daar ook alternatieven voor? Een veel voorkomend probleem bij melkkoeien is een ontsteking aan de uier, ook wel mastitis genoemd. Vaak wordt er snel gegrepen naar antibiotica. Echter, door het veelvuldig gebruik van antibiotica worden veel bacteriën resistent. Daarnaast kunnen wij mensen ook de resten van deze antibiotica in ons systeem krijgen. Het terugdringen van het gebruik van antibiotica is dan ook een must.

Biochem Products heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van natuurlijke producten waardoor antibiotica teruggedrongen kan worden. Herbabolus, met knoflook als hoofdingrediënt, is zo’n natuurlijke hulpbron dat wordt ontwikkeld ter voorkoming van mastitis bij koeien. Samen met melkveehouders voert VKON, een kennis- en praktijkcentrum rondom de thema’s Agro & Food en Life Sciences & Health, een veldstudie uit naar de effecten van Herbabolus. De eerste resultaten tonen aan dat het gebruik van knoflook als ingrediënt geen effect heeft op de smaak van de melk. Op dit moment wordt het effect van Herbabolus verder onderzocht onder een grote groep koeien van verschillende melkveehouders. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden voor het ontwikkelen van regionale teelt van knoflook als grondstof van Herbabolus.

Door de ontwikkeling van Herbabolus en het uitvoeren van de veldstudie wordt geprobeerd de positieve effecten aan te tonen waardoor het als alternatief voor antibiotica grootschalig kan worden ingezet. Het product kan dan vervolgens grootschalig op de markt gebracht worden en dat betekend een belangrijke impuls voor de reductie van antibiotica in de melkveehouderij.

Deel dit bericht

Meer projecten

Dorpsspookhuis Hertme
Aquaponics in Twente