Vijf manieren om de wilde bijen te helpen

De honingbij is de bekendste bij van Nederland. Naast de honingbij leven er in Nederland ook ruim 300 wilde bijen, waaronder de hommel. Deze bijen zijn belangrijk. Ze bestuiven bloemen en planten waardoor ze ook voor onze voedselproductie van groot belang zijn. De fruitteelt maar ook andere gewassen zijn hiervan afhankelijk. Helaas gaat het niet goed met de bijen in Nederland. Hier zijn verschillende oorzaken voor, bijvoorbeeld het gebrek aan voedsel en het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Ook in de steden, en dus in jouw tuin of op jouw balkon, leven wilde bijen. Door je tuin of balkon bijenvriendelijk in te richten, help je ze op weg. En dat kan al met weinig moeite! We geven je vijf tips om je tuin bijenvriendelijk in te richten.

1. Plant de juiste bloemen in je tuin.
Wilde bijen vliegen geen grote afstanden. Ze zijn dus afhankelijk van de bloemen en planten in hun directe omgeving. Door het planten van de juiste bloemen, help je ze al een stuk op weg. Bij de meeste tuincentra heb je inmiddels bloemenmengsels speciaal voor bijen (en ook vlinders). En ze zijn nog mooi ook!

2. Zorg voor bloemen het hele jaar door
Bijen hebben het hele jaar door voedsel nodig. Zorg daarom dat je een variatie aan bloemen in je tuin plant die op verschillende momenten bloeien. Het onderstaande overzicht van Milieu Centraal kan je daarbij helpen.

3. Creëer een fijn thuis
Sommige bijen nestelen zich in de grond of in dood hout en holle plantenstengels. Door een rommelig hoekje te creëren en in het voorjaar niet te veel de tuin om te spitten, krijgen de bijen de kans om zich te nestelen. Voor meer informatie over het nestelen van bijen, kun je ook op de website bestuivers kijken.

4. Koop of maak zelf een insectenhotel
Heb je geen ruimte voor een rommelig hoekjes in je tuin? Dan kun je ook een insectenhotel kopen of zelf maken. Let er wel op dat de binnenkant van het holle hout niet te ruw is, daar houden de bijen niet van. Zo zou je een insectenhotel voor in je tuin of op je balkon kunnen maken.

5. Vermijd giftige hulpmiddelen in de tuin
Gif of bestrijdingsmiddelen is één van de oorzaken van bijensterfte. Check het etiket op de hulpmiddelen in de tuin op imidacloprid, thiacloprid, of acetamiprid. Kijk ook op het etiket van bloemen die je wilt gaan planten. Deze kunnen ook bewerkt zijn bestrijdingsmiddelen.

Direct aan de slag? Doe op 21 en 22 april mee aan de landelijke zaaidag en de landelijke bijentelling!

Deel dit bericht

Lees ook:

Nieuws

Krachttour Overijssel
Twente in bloei