Twente in bloei

Daar is ze dan in al haar schoonheid; de lente! De avonden worden langer, de bomen groener en dieren actiever. Ook bijen en vlinders zijn weer volop te zien. Helaas gaat het hier niet zo goed mee. Door mooie initiatieven zoals de landelijke zaaidag en bijentelling wordt hier aandacht voor gevraagd. Ook gemeenten en inwoners in Twente hebben zich de afgelopen weken hard gemaakt voor deze prachtige en ook noodzakelijke dieren.

Almelo zaait 14 locaties in met bloemen
Inwoners van Almelo, gemeente, woningstichtingen Sint Joseph Almelo en Beter Wonen, stichting dorpsbelangen Bornerbroek en het AOC Oost gaan de komende weken op verschillende locaties bloemen zaaien. In juni zullen de ruim 12.500m2 aan bloemen de stad op 14 locaties kleurrijk versieren. Naast deze mooie verschijning draagt dit ook bij aan het verbeteren en versterken van de lokale biodiversiteit.

Woon je in de gemeente Almelo en wil je ook een mooie wilde bloementuin? Stuur dan een e-mail met uw adres naar k.willemsen@almelo.nl. U ontvangt een zakje bloemzaad cadeau. Wees er snel bij, want op = op.

Twenterand bloeit op!
Ook Twenterand zet in op meer biodiversiteit in de gemeente. Het maaibeleid voor een aantal locaties wordt aangepast. De locaties worden twee keer per jaar gemaaid en het gemaaide gras word afgevoerd. Hierdoor wordt de bodem minder voedingsrijk en komt er ruimte voor ecologisch interessante plantensoorten. Deze plantensoorten zijn belangrijk voor veel verschillende insecten.

Op andere locaties gaat de gemeente Twenterand bermen en delen van grasvelden inzaaien met meerjarige bloemenmengsels. Die omgeving is aantrekkelijk voor allerlei insecten zoals vlinders en bijen maar ook voor grotere dieren zoals egels en patrijzen. Bovendien ziet het er ook prachtig uit!

Weten wat de gemeente Twenterand nog meer doet? Kijk op de website van Twenterand Bloeit Op! Op deze website staan ook tekeningen met de locaties van de grasvelden die anders worden onderhouden en een speciale flyer met tips voor inwoners.

Bloemenlint in Enschede
Inwoners van de gemeente Enschede hebben samen met diverse groene initiatieven de landelijke zaaidag als moment gebruikt om een bloemenlint aan te leggen. Een bloemenlint is een aaneengeschakelde ketting van tuinen, perken, boomspiegels en braakliggende stukken grond met kleurrijke bloemen. Meer dan 50 initiatieven en basisscholen hebben meegedaan aan deze actie. Dit wordt gedaan om de bijen en vlinders een handje te helpen en om Enschede kleurrijk te versieren.

De actie bloemenlint is een initiatief van de Groene Loper Enschede. De Groene Loper Enschede stimuleert inwoners en bedrijven om hun directe buurt of wijk te vergroenen. Ook een groen initiatief? Kijk of er een Groene Loper bij jou in de buurt is!

Ook op andere plaatsen in Twente zijn de afgelopen tijd volop bloemen gezaaid! Heb je foto’s of verhalen? Stuur ze in naar info@groenemetropooltwente.nl of via de Facebookpagina van Groene Metropool Twente.

Deel dit bericht

Lees ook:

Nieuws

Vijf manieren om de wilde bijen te helpen
20 Duizend bloembollen de grond in tijdens ‘groene’ burendag in Almelo