Nestkastjes in de strijd tegen eikenprocessierups

Je hebt ze misschien alweer gespot: de harige nesten aan eikenbomen. Dikke kans dat dit de eikenprocessierups is. De rupsen geven veel overlast voor mensen en ook huisdieren. Gemeenten merken ieder jaar een toename aan meldingen en hebben moeite om alle nesten te verwijderen. Veel gemeenten gaan daarom op zoek naar alternatieve manieren om de rupsen te bestrijden. Zo hebben meerdere gemeenten nestkastjes opgehangen om vogels in te zetten als natuurlijke vijand van de rups.

Wie is de rups eigenlijk?
De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De naam dankt de rups aan de manier waarop ze voedsel zoekt. In de nacht gaan de rupsen, met z’n allen, op zoek naar eikenbladeren. De vlinder komt oorspronkelijk uit Zuid Europa maar wordt sinds 1990 ook steeds algemener in Nederland. De haren van de rups zorgen bij mens en dier voor irritatie en doordat ze in de maanden mei, juni en juli met grote aantallen voorkomen, wordt de rups gezien als plaag.

Mezen als natuurlijke vijand
Gemeenten doen hun best om zoveel mogelijk nesten langs drukke openbare plekken te verwijderen. Helaas is het door het toenemen van het aantal nesten lastig om overal op tijd bij te zijn en staan de gemeenten eigenlijk al met 1-0 achter. Daarom wordt door verschillende gemeenten gekeken naar alternatieve manieren om de rups te bestrijden.

Eén van die manieren is het ophangen van nestkasten voor mezen. Deze vogels zijn de natuurlijke vijand van de rups. Uit onderzoek blijkt dat vogels zoals de koolmees en de pimpelmees de rups een goede snack vinden. Ze hebben zelfs een manier gevonden om de rups te ontdoen van de vervelende brandende haren (zie ook het filmpje). Het stimuleren van de vogelstand zou dus een goede oplossing kunnen zijn voor de bestrijding van de eikenprocessierups.

Creatieve samenwerking
Alleen al in de gemeenten Almelo, Twenterand, Wierden, Hellendoorn en Rijssen-Holten hangen nu circa 1300 nestkastjes. Gemeenten doen dit niet alleen, maar schakelen de hulp in van inwoners. Zo heeft Rijssen-Holten samen met twee basisscholen nestjeskastjes opgehangen. Gemeente Almelo trekt samen op met IVN. Vrijwilligers van IVN Almelo hebben in de winter niet stilgezeten en maar liefst 500 nestkastjes gemaakt. Ook de gemeente Hellendoorn en Twenterand hebben een proef met de nestkastjes en hebben er respectievelijk 80 en 500 opgehangen. In Wierden zijn cliënten van de zorgboerdij De Piet druk geweest met de nestkastjes. De nestkastjes werden gratis beschikbaar gesteld aan inwoners. Het resultaat? In vier uur waren alle nestkastjes al op.

Het ophangen van de nestkastjes is een proef in de bestrijding van de eikenprocessierups. Ook de komende jaren zullen gemeenten verder gaan met het zoeken naar alternatieve manieren voor de bestrijding van de rups. De samenwerking binnen Groene Metropool Twente zorgt ervoor dat resultaten van de proef over de gemeentegrenzen heen gedeeld worden en dat kennis wordt uitgewisseld.

Deel dit bericht

Lees ook:

Nieuws

Hoopgevende resultaten van patrijzen in Twenterand
Geslaagde eerste avond Mijnerf 20230 Almelo