Hoopgevende resultaten van patrijzen in Twenterand

Het jaar 2018 is gebruikt om te volgen hoeveel Patrijzen voorkomen in Twenterand. Er kwamen minder waarnemingen binnen dan in 2017, toen er in een aantal gebieden gericht gezocht werd. Toch werden een paar hoopgevende resultaten gemeld. Aan de zuidoostkant van Vriezenveen is de kans op een ontmoeting met de patrijs het grootst. De zandwinning, een ruig perceel aan de Rusluieweg en de buffer van Fayersheide, leverden samen zelfs geslaagde broedgevallen (broedende patrijzen) op.

Aan de hand van losse meldingen via diverse kanalen wordt de ontwikkeling van de patrijs in Twenterand gevolgd. Het verschil in aantal waarnemingen tussen 2017 en 2018 komt waarschijnlijk doordat in 2017 in een aantal gebieden gericht gezocht werd. De gemeente heeft van de provincie voor 2019 een subsidie gekregen om de natuurlijke omgeving voor vier vogelsoorten van het boerenland te verbeteren.

Het gaat dan om de Patrijs, Veldleeuwerik, Ringmus en Geelgors. Gezien de uitkomsten bij het voorkomen van de Patrijs, is gekozen deze zoveel mogelijk in te zetten in een beperkt, kansrijk gebied. Globaal is dat de omgeving van Engbertsdijksvenen, het Veenschap en dan naar het zuiden tot aan Fayersheide. Landschap Overijssel, de Agrarische Natuurvereniging, Gemeente Twenterand en het Collectief Midden Overijssel doen samen hun uiterste best om dat voor elkaar te krijgen.

Het beheer van de linten in het landschap zoals bermen, waterlopen met de schouwpaden, verdient meer aandacht, zoals de afstemming tussen de beheerders en de aanpalende grondeigenaren.

Les over de Patrijs
Wat goed van de grond komt, is het lespakket voor scholen. Er is een prachtig programma gemaakt voor alle lagere scholen van de gemeente. De bedoeling is dat alle kinderen vertrouwd raken met wat de Patrijs nodig heeft. En vooral: duidelijk maken dat de natuur van ons buitengebied dringend hulp nodig heeft. Hiervoor werkt nu ook de Bijenvereniging samen met Wies met de Patries. Onder het motto: waar het goed leven is voor de Patrijs, liften vele soorten bijen daarop mee! In april en mei gaan alle klassen van basisscholen de Smithoek in Den Ham en de Fontein in Westerhaar-Vriezenveensewijk de lespakketten van Wies met de Patries testen. Naar aanleiding van die tests worden de pakketten in de zomer bijgewerkt. Vanaf september 2019 kunnen dan alle scholen van Twenterand de leskisten lenen.

Oproep
Overigens kunnen de scholen daarbij heel goed wat hulp gebruiken bij de uitvoering van het lespakket. Wie meldt zich aan als vrijwilliger voor dit zinvolle werk? Aanmelden kan via de website van Twenterand Bloeit Op. Meer informatie over de Patrijs kun je vinden op de website van Wies met de Patries.

Deel dit bericht

Lees ook:

Nieuws

Drie leader-gebieden te gast in het gebied Engbertsdijkvenen
Nestkastjes in de strijd tegen eikenprocessierups