Op 28 en 29 september is Twente het podium voor de internationale bijeenkomst RUMORE (RuralUrban Partnerships Motivating Regional Economies). Groene Kennispoort Twente mag als één van de Europese partners eind september zeven regio’s uit Duitsland, Nederland, Italië, Griekenland en Bulgarije ontvangen in Almelo. De regio’s werken samen om de verbinding tussen stad en platteland te versterken. De beoogde opbrengst? Groei van de regionale economie, meer samenwerking en het creëren van arbeidsplaatsen.
Groene Kennispoort Twente
Groene Kennispoort Twente is één van de regio’s die meedoet aan het Europese Interreg project dat is gefinancierd door Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling (ERDF). Zij werkt aan de stad-platteland verbinding door concrete innovatievragen in Twente te koppelen aan onderwijs. De vragen zet zij uit bij de meest passende kennisinstelling. Hierdoor krijgen leerlingen meer praktijkervaring en Twente krijgt innovatieve ideeën die direct toegepast kunnen worden. Door RUMORE krijgen studenten de kans te leren in de praktijk en de uitkomsten stimuleren de regionale economie van Twente.
Studenten
De studenten houden zich in Twente bezig met de thema’s agro en food en duurzaamheid. We zijn ons steeds meer bewust wat we eten en waar het vandaan komt. Eén van de projecten in Twente is het living lab voor biologische teelten. De Viermarken in Enschede zet zich al een aantal jaar in voor lokaal geteeld en biologisch voedsel. Living Lab De Viermarken is een ontmoetingsplek voor studenten, onderzoekers en ondernemers waar zij samen nieuwe ideeën uitwerken. Ook hebben zij een educatieprogramma waardoor leerlingen op jonge leeftijd worden onderwezen in waar ons voedsel vandaan komt.
RUMORE naar Twente
Op donderdag 28 en vrijdag 29 september mag Twente de Europese partnerregio’s ontvangen. In een tour door Twente laat Groene Kennispoort op donderdag zien waar in Twente aan gewerkt wordt. Zo gaat het gezelschap naar het gemeentehuis van Goor voor een presentatie voor de groene en eetbare stad Goor en krijgen ze een rondleiding van de Viermarken. In Almelo sluit het gezelschap af met een diner gemaakt met lokale geproduceerde producten.
Op vrijdag vindt in het gemeentehuis van Almelo de conferentie van de Europese projectpartners plaats. Daar worden de ervaringen en ideeën uit de verschillende regio’s gedeeld en besproken. Zo leren we van elkaar hoe stad en platteland dichter bij elkaar gebracht kunnen worden en hoe we daar de regionale economie een impuls mee kunnen geven.