Wagenmakerij Langenhof

De oude ambacht de aandacht geven die het verdient
Ongeveer 60 jaar geleden heeft wagenmakerij Langenhof in Wierden haar deuren gesloten en sindsdien heeft de tijd er stil gestaan. In het pand zijn oude gereedschappen en machines nog steeds aanwezig. Zonde om met deze cultuurhistorie niets te doen, dacht een groep enthousiaste vrijwilligers.

In de tijd dat het pand niet is gebruikt, is onderhoud uitgebleven. Het dak lekte en er zaten scheuren in de muren. Om ervoor te zorgen dat dit oude ambacht niet geheel verloren gaat, is in 2013 de stichting Wagenmakerij Langenhof opgericht. Zij zet zich in voor het restaureren van de werkplaats en de droogschuur en het oprichten van een museum dat door middel van story-telling de bezoeker meeneemt naar oude tijden. Inmiddels is het dak gerepareerd en is de werkplaats met de oude machines iedere dinsdag te bezoeken. Hier houdt de stichting echter niet op. Zo heeft de droogschuur nog een grote opknapbeurt. Hier wil de stichting een informatiepunt inrichten waar volwassen en kinderen ontvangen kunnen worden.

Met de restauratie wil de stichting een stukje cultuurhistorie terugbrengen in Wierden. Ze wil een beeldbepalend pand bewaren voor de toekomst en het oude ambacht van wagenmaker de aandacht geven die het verdient. Daarnaast zoekt de stichting aansluiting met andere musea in de buurt die zich reeds op oude ambachten richten. Het museum is onder andere tot stand gekomen door samenwerking met Landschapsvereniging De Reggestreek, Historische Kring Wederden, stichting Plattelandsmuseum, familie Langenhof en enthousiaste vrijwilligers. Rabobank projectenfonds en Cogas Cultuurfonds hebben financieel bijgedragen.

Deel dit bericht

Meer projecten

Burgerinitiatief de Hoeve
Mageler Es