Binding door Maarkels graan

Een typisch maarkels biertje kan tot de mogelijkheid horen
Zaterdagochtend heerlijk ontbijten met een krantje en versgebakken brood met ingrediënten die bijna uit je eigen achtertuin komen. Als het aan coöperatie Markelokaal ligt, is dat precies wat binnenkort kan.

Vergeten gewassen
De kleine coöperatie brengt vergeten gewassen zoals spelt en rogge weer op kleine kavels terug in het Twentse landschap. Verschillende grondeigenaren hebben land ter beschikking gesteld en lokale ondernemers zoals de bakker, pastamaker en bierbrouwerij zijn enthousiast en werken mee. Ook Staatsbosbeheer stelt grond beschikbaar voor het verbouwen van graan. De biodiversiteit wordt hierdoor verhoogd en het gebied levert hierdoor voedsel op voor mens en dier. Door samenwerking tussen de verschillende lokale partijen is het mogelijk streekproducten te ontwikkelen en tegelijk natuur en landschap te versterken. Een typisch Maarkels biertje behoort dan tot de mogelijkheden!

Samenwerken en eerlijke producten
Coöperatie Markelokaal streeft naar een zelfvoorzienende lokale economie. Samenwerken op basis van wederkerigheid om eerlijke producten van lokale bodem te telen, te verwerken en te gebruiken. Met dit project keren historische gewassen terug in het landschap rond Markelo. De coöperatie richt zich overigens niet alleen op het oude en oude gewassen, maar vooral ook op de toekomst. Duurzaamheid is belangrijk. Het ontwikkelen van streekproducten kan nieuwe economische kansen bieden. Ook ecologisch hebben de gewassen toegevoegde waarde. Tussen de oude granen hebben zeldzame bloemen de kans te groeien, die op hun beurt weer vlinders en bijen aantrekken. Meer informatie vind je op de website van markelokaal.

Deel dit bericht

Meer projecten

Generatietuin Wierden
Erfgoed veldschuren