Binding door ‘Maarkels’ graan

Zaterdagochtend heerlijk ontbijten met een krantje en versgebakken brood met ingrediënten die bijna uit je eigen achtertuin komen. Als het aan stichting Maarkels Landschap ligt, is dat precies wat binnenkort kan.

De stichting wil een kleine coöperatie opzetten om vergeten gewassen zoals spelt en rogge weer op kleine kavels terug te brengen in het Twentse landschap. Verschillende boeren hebben land ter beschikking gesteld en lokale ondernemers zoals de bakker, molenaar en bierbrouwerij zijn al enthousiast. Ook Staatsbosbeheer heeft grond toegezegd voor het verbouwen van deze ‘vergeten’ gewassen. Door samenwerking tussen de verschillende lokale partijen is het mogelijk streekproducten te ontwikkelen. Een typisch Maarkels biertje behoort dan tot de mogelijkheden! Inmiddels is het teeltplan opgezet en zijn boeren bereid vrijwillig het land te bewerken.

Stichting Maarkels Landschap zet zich in voor het behoud van het streekeigen bebouwing en landschap van Markelo. Met dit project keren historische gewassen terug in het landschap rond Markelo. Het ontwikkelen van streekproducten kan nieuwe economische kansen bieden. Ook ecologisch hebben de gewassen toegevoegde waarde. Tussen de oude granen hebben zeldzame bloemen de kans te groeien, die op hun beurt weer vlinders en bijen aantrekken.

Deze partners helpen bij
het realiseren van dit project