Moderne Pelgrimage met rust en reflectie

In samenwerking met uitgeverij Matrijs en retraitecentrum De Zwanenhof heeft Landschap Overijssel een vijfdaagse wandelroute met bijbehorend boekje ontwikkeld met de titel ‘Hilligenpad – Zwerven door Twente’. De route laat zich wandelen als een moderne pelgrimage langs 50 spirituele plekken in het landschap. Wandelaars kunnen de route zelfstandig lopen of met een coach, landschapsgids en/of verhalenverteller. Verder worden ontspannende activiteiten aangeboden op de route, zoals een yogales en meditatie.

Bescherming door Sint Jacob
Het Hilligenpad voert langs plekken in het landschap met een bijzonder verhaal. Die verhalen zijn mooi beschreven in de nieuwe wandelgids ‘Het Hilligenpad, Zwerven door Twente’. De beschrijvingen zijn gebaseerd op feiten, maar vaak ook op legendes en sagen; de cultuur van de ‘oale grond’ van Twente die nog steeds leeft, ook nu nog in de 21ste eeuw. Eén van de plekken op de route is het ‘Hilligen Huesken’ – Twents voor heilig huisje. Dit is de plek waarnaar de route is vernoemd. Het huisje staat op ‘oale grond’ waar mensen al eeuwenlang bezinning en rust zoeken en is gewijd aan Sint Jacob: de beschermheilige van de pelgrims. Zo kun je bedevaartgangers op weg naar Santiago de Compostela herkennen aan de sint-jakobsschelp. Heb jij behoefte aan rust en reflectie, maar is Santiago voor jou een brug te ver? Dan kun je beginnen met het ‘Hilligenpad’.

Route
Op deze moderne pelgrimsroute wandel je van Hof Espelo in vijf dagen naar voormalig retraitehuis De Zwanenhof. Het pad gaat door de gemeente Enschede, Losser, Oldenzaal, Dinkelland, Tubbergen en Borne. Je kunt natuurlijk ook een gedeelte van de route lopen. Wandelaars kunnen de gemarkeerde route zelfstandig lopen of met een coach, landschapsgids en/of verhalenverteller. De route is ook opgenomen in de gratis wandelapp ‘wandelen in Overijssel’ en op de website van Landschap Overijssel.

Deel dit bericht

Lees ook:

Nieuws

Gemeenten Twenterand en Hof van Twente adopteren patrijs en steenuil
Biodiversiteit in Almelo