Inspirerend bezoek aan gebiedscoöperatie O-Gen

Afgelopen dinsdag vertrok een gezelschap vanuit de Groene Metropool Twente richting Scherpenzeel voor een inspiratiebezoek aan gebiedscoöperatie O-gen. Net als Groene Metropool Twente zetten zij zich in voor de kwaliteit van het landelijk gebied. Hetzelfde doel en vergelijkbare uitdagingen als Twente, maar met een andere aanpak. Na een interessante presentatie van de achtergronden en aanpak van O-gen, hebben we een bezoek gebracht aan één van de lopende projecten. Genoeg ingrediënten voor nieuwe ideeën, om van te leren en mee terug te nemen naar Twente.

Aanpak gebiedscoöperatie O-gen
Na een warm welkom van voorzitter Jan Wolleswinkel heeft directeur Gerard van Santen vertelt over het ontstaan en de aanpak van O-gen. “O-gen is een ledenorganisatie dat inzet op de versterking van de vitaliteit en de kwaliteit van het landelijk gebied in de Gelderse Vallei, Heuvelrug, Kromme Rijn en Eemland”. De gebiedscoöperatie wil de krachten van het gebied bundelen. Hierdoor worden de leden verbonden aan de ontwikkeling van het landelijk gebied. Daarnaast helpen ze concreet mee aan projecten. De 168 leden worden vertegenwoordigd in de gebiedsraad; zij denken na over mogelijke oplossingen van de verschillende uitdagingen in het gebied.

Vallei boert bewust
Een van de lopende projecten van O-gen is Vallei Boert Bewust. Tijdens het bezoek in Scherpenzeel mochten we een kijkje nemen in het biologische kippen- en melkveehouderijbedrijf van de familie Verbeek. Het project geeft mensen een betere kijk in het boerenbedrijf. Hiermee willen ze hun waardevolle bijdrage aan de samenleving laten zien. De aangesloten bedrijven blinken bijvoorbeeld uit in de thema’s energie, milieu en dierenwelzijn. Een kijk achter de schermen creëert meer begrip voor de agrarische sector.

Inspiratie voor Groene Metropool Twente
De nieuwe inzichten zijn een goede inspiratiebron voor de verdere ontwikkeling van Groene Metropool Twente voor de aankomende periode. Mocht je naar aanleiding van dit bericht zelf een goed idee hebben, kijk dan even op de projectenpagina of neem direct contact op met één van de mensen achter Groene Metropool Twente.

 

Deel dit bericht

Lees ook:

Nieuws

Nieuwe website Groene Metropool Twente
Veel animo voor bijeenkomsten nationaal park De Sallandse Heuvelrug