Enschede één van de genomineerden voor bijvriendelijkste gemeente

De gemeente Enschede is één van de 15 genomineerden voor bijenvriendelijkste gemeente van Nederland. Nederland Zoemt selecteerde vijftien gemeentes die voor deze titel in aanmerking komen. De genomineerden zetten zich bijzonder in om van hun gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen. Op 2 november wordt bekend wie zich de bijenvriendelijke gemeente van Nederland mag noemen.

Een bijenvriendelijke gemeente
Een bijvriendelijke gemeente voldoet aan de criteria voor bijvriendelijk beheer, door onder andere te zorgen voor jaarrond bloeiende planten, bijvriendelijk bermbeheer en nestgelegenheid voor wilde bijen.

De gemeente Enschede heeft op verschillende locaties wilde bloemen geplant. Samen met bewoners en de Groene Loper Enschede legt de gemeente jaarlijks nieuwe bloemenlinten aan in de stad. Om inzichtelijk te maken wat inwoners en professionals zelf kunnen doen voor de bijen, is de website Groen Blauw Enschede gelanceerd om de biodiversiteit in de stad te vergroten. Dit kan al door simpele aanpassingen in de eigen tuin! Ook basisscholen worden betrokken door schoolpleinen te vergroenen en te helpen met bijenhotels en het inplanten van bloembollen.

Teruggang bijen
De prijs is in het leven geroepen door Nederland Zoemt. Het voortbestaan van (wilde) bijen staat steeds meer onder druk. Dit komt onder andere door verharding van de leefgebieden en afname van (wilde) bloemen. De bijen zijn belangrijk voor ons. Ze bestuiven bloemen en planten waardoor ze ook voor onze voedselproductie van groot belang zijn. De fruitteelt maar ook andere gewassen zijn hiervan afhankelijk.

Over Nederland Zoemt
Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu en is mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. De organisaties willen het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland structureel vergroten. Het gaat namelijk niet goed met de wilde bij, de helft van alle 358 soorten is bedreigd. Van het groente en fruit dat wij eten is 80% afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.

Deel dit bericht

Lees ook:

Nieuws

Geslaagde eerste avond Mijnerf 20230 Almelo
Werken aan een vitaal platteland