Help jij mee Twente in bloei zetten?

Groene Metropool Twente organiseert op 19 september en 23 november TWENTE BLOEIT. Twee bijeenkomsten, in St. isidorushoeve en Vriezenveen, voor lokale organisaties, initiatieven en inwoners die zich inzetten voor biologische diversiteit in Twente.

 

In Twente zijn steeds meer verenigingen en inwoners actief met biodiversiteit en landschap. Dat is hard nodig, want de biologische diversiteit in Twente is de laatste decennia steeds verder afgenomen. De afgelopen jaren groeit het aantal cursussen voor imkers, lenen lokale boeren hun grond uit voor bloemenranden, wordt er door gemeenten steeds meer nagedacht over het effect van de beplanting op de biologische diversiteit en legt het waterschap natuurvriendelijke oevers aan. Het landschap wordt minder eentonig door meer variëteit in gewassen of het inzetten van wisselteelt.
Nu steeds meer mensen lokaal actief zijn op het gebied van biodiversiteit en landschap, neemt Groene Metropool Twente het initiatief voor de bijeenkomst Twente Bloeit. Kennis maken, ideeën uitwisselen en handvatten bieden voor de praktijk is het doel van beide avonden. Het belooft een inspirerende avond met interessante sprekers en workshops.

 

Eén van de sprekers is Livia Leysen, de coördinator van de Bijenbeweging van de Provincie Overijssel. De (wilde) bij is belangrijk voor de bestuiving van gewassen. Wanneer de (wilde) bij niet meer in Nederland voorkomt, zullen ook een groot aantal gewassen in moeilijkheden komen. Helaas neemt het aantal bijen af. Livia vertelt over de lokale en landelijke projecten om de (wilde) bij een handje te helpen. Ook geeft ze een exclusieve preview van de eerste resultaten van de Overijsselse enquête naar bijeninitiatieven.

 

Naast bijen komen ook Groene Loper Projecten en biodiversiteit in en om het water aan bod. Benieuwd naar het hele programma en wil jij ook meehelpen Twente in bloei te zetten? Kom dan dinsdag 19 september naar Hof ’t Sprakel in St. Isidorushoeve of op 23 november naar de Johanneshoeve in Vriezenveen. Aanmelden kan via www.groenemetropool.nl/inschrijven-twente-bloeit. De entree is gratis, dus laat niets je weerhouden om vrijblijvend aan te schuiven!

 

Biodiversiteit

De biologische diversiteit van een gebied is belangrijk omdat dit een graadmeter is van hoe de natuur en onze leefomgeving er bij staat. Hoe meer verschillende soorten planten en dieren hoe groter de biodiversiteit. Het gaat hierbij om grotere soorten, zoals bomen, als om vele kleine soorten, zoals insecten. De biodiversiteit is van belang op het land, in de bodem en in het water. En dat is weer van belang voor ons leven, gezonde voeding, welbevinden en uiteindelijk ons ecosysteem.