In Twente ligt veel goede grond voor het verbouwen van gewassen. In het landschap zien we dat vooral terug in de teelt van productiegewassen: gras, maïs en graan. Langzaam zie je ook steeds meer ‘alternatieve gewassen’. Gewassen die niet direct een grote afzetmarkt hebben, maar wel de biodiversiteit (en onze blik op het landschap) vergroten. Vaak denken we dan direct aan streekproducten; het (vaak kleinschalig) verbouwen van gewassen om lokaal te verkopen. Maar waarom zouden we deze streekproducten ook niet in de stad kunnen verbouwen, op braakliggende terreinen bijvoorbeeld en met inzet van de buurt?

 

Groene Metropool Twente denkt mee in de distributie van streekproducten. Plaatselijke horecaondernemers gebruiken steeds meer lokale producten, maar de distributie – en daarmee bredere productie en gebruik – van streekproducten is nog altijd een vraagstuk. Hoe brengen we vraag en aanbod beter bij elkaar? Maar ook welke gewassen op welke grond het beste verbouwd kunnen worden is een vraagstuk. Hoe benutten we onze bodem optimaal en vergroten we tegelijkertijd de biodiversiteit en productkeuze? Zomaar enkele voorbeelden die we in het samenwerkingsverband Groene Metropool Twente met verschillende partijen en organisaties oppakken. Het agro & food thema zet in op drie hoofdthema’s: alternatieve gewassen, streekproducten en stadslandbouw.

 

Ook meedenken of iets bijdragen? Neem dan contact met ons op!

Krachtig Twente

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, organisaties, onderwijs en ondernemers. Uitvoering van projecten en agenda’s in verschillende thema’s.

Leader

Inwoners aan zet! Lokale uitvoering van LEADER in Zuidwest Twente door mensen als jij en ik. Uniek programma met eigen doelen, middelen en inbreng. Uitvoering van lokale projecten.