Gemeenten Twenterand en Hof van Twente adopteren patrijs en steenuil

De gemeente Twenterand is wies met de patries en de gemeente Hof van Twente is hoffelijk voor de steenuil. Waarom? Het gaat niet goed met de biodiversiteit. In de gemeenten Twenterand en Hof van Twente hebben veel planten en dieren het moeilijk. Zo ook de patrijs en de steenuil, soorten die horen bij het landschap van de gemeenten. De gemeenten Twenterand en Hof van Twente, verschillende IVN’s (Markelo, Diepenheim en Den Ham-Vroomshoop), ANV Land&Schap, Stichting Hofvogels, de Wildbeheereenheid, Landschap Overijssel, basisscholen Heeckeren en de Rehoboth en bewoners slaan daarom de handen ineen om de patrijs en de steenuil te beschermen. Al deze partijen gaan verenigd in twee kernteams bekendheid geven aan de patrijs en de steenuil en maken een beschermingsplan voor beide diersoorten om hun leefgebieden weer aantrekkelijk te maken.

 Adoptie van de patrijs
De gemeente Twenterand heeft in haar gemeente de verschillende lokale partijen bijeengebracht om inhoud te geven aan de adoptie. Noodzakelijk, vindt wethouder Ben Engberts. “De patrijs is een prachtige soort die voorkomt in de gemeente Twenterand. Hij houdt van het Twenterandse landschap en heeft dit nodig. En met de patrijs nog veel meer andere dieren die hier leven. Het is goed dat we met deze adoptie de handen ineen slaan en onze krachten bundelen om de patrijs en zijn leefomgeving te beschermen.” De patrijs is een zogenaamde standvogel die het hele jaar rond in hetzelfde gebied leeft. In relatief kleine gebiedjes moeten dan ook voldoende dekking, voedsel en nestplekken te vinden zijn. Het kernteam in de gemeente Twenterand werkt aan een soortbeschermingsplan waarin verschillende maatregelen worden opgenomen om het leefgebied van de patrijs te beschermen.

Adoptie van de steenuil
In een kernteam in de gemeente Hof van Twente wordt de adoptie van de steenuil verder vorm gegeven. Volgens Wethouder Wim Meulenkamp “Is biodiversiteit belangrijk in de gemeente Hof van Twente. Op verschillende vlakken werken we al aan het versterken van het landschap. De adoptie van de steenuil geeft het landschap een gezicht en staat symbool voor wat we allemaal al doen om haar te versterken. Bewustwording is een groot doel van de adoptie, maar niet zonder ook in te zetten op het versterken van de leefomgeving van de steenuil.” De steenuil is het kleinste uiltje dat we hebben in Nederland. Steenuilen zijn bijzonder trouw aan elkaar, paartjes blijven in principe hun leven lang bij elkaar, maar zijn ook honkvast en trouw aan hun territorium. Ook het kernteam in de gemeente Hof van Twente buigt zich de aankomende tijd over het maken van een uitgebreid beschermingsplan waarin nog veel meer maatregelen staan die bewoners en allerlei partijen kunnen nemen om de steenuil te beschermen.

Oproep aan gemeenten om soorten te adopteren
Landschap Overijssel deed in 2015 een oproep aan alle gemeenten in Overijssel om een diersoort te adopteren en zo de achteruitgang van de biodiversiteit bij bewoners te agenderen. De gemeenten Twenterand en Hof van Twente gaven gehoor aan deze oproep. Volgens het Landschap wordt met de adoptie van een diersoort bekendheid aan de soort gegeven en raken bewoners meer betrokken bij het wel en wee van het dier. Want pas als we bekend zijn met een diersoort, zijn we bereid haar te beschermen.

Deel dit bericht

Lees ook:

Nieuws

Meer mogelijkheden voor biomassa uit bos en landschap in Twente
Moderne Pelgrimage met rust en reflectie